Referat fra BTF-møte 06.03.20
Sted: Litteraturhuset i Bergen
Oppmøte: Rundt 30 stykker
Formann Eirik Torjuul Halvorsen ønsker velkommen.
Referat: Referat fra forrige medlemsmøte 7 februar godkjent.
Eventuelt
Per Henrik Opdal ønsker å si noe:
- Takker for de røde rosene fra BTF i forbindelse med 70-årsdag.
- Uttrykker misnøye ovenfor Jacobsen Dental, som har doblet prisene sine på munnbind under coronakrisen.
Eirik orienterer om ombygging i markeveien
- Forsinkelser
- Håper det er klart til sommeren
- Møter i privat sektor blir derfor trolig på Litteraturhuset
Foredrag
Peter Nygård introduserer dagens foredragsholder: John Frammer, advokat og leder av Jus og Arbeidsliv i NTF.
Nedbemanning på klinikken

Frammer tar opp problematikken rundt nedbemanning på klinikken og presenterer en fremgangsmåte for hvordan nedbemanningsprosessen skal gjøres riktig.

Det starter med en endring i forhold ved virksomheten, for eksempel at behovet for ansatte har endret seg. Videre må de endrede forholdene dokumenteres (styrevedtak). Dette skal så drøftes med tillitsvalgte i klinikken, og ansatte bes om å eventuelt kontakte en tillitsvalgt i sin forening dersom klinikken ikke har en slik ordning. Etter at hver enkelt har blitt hørt og ulike alternativer er vurdert fatter man en beslutning på bakgrunn av drøftingene. Dersom en stilling skal reduseres og det er flere ansatte å velge mellom er det ulike kriterier som vektlegges: ansiennitet (veier tyngst), kompetanse, kvalifikasjoner, erfaring, egnethet, sosiale hensyn, alder osv. Tross for at ansiennitet veier mest har det i nyere tid blitt lagt mer vekt på andre kriterier som f.eks egnethet for å veie opp mot dette. Når beslutningen er tatt må man ha et informasjonsmøte i plenum hvor det informeres om de endrede forholdene og beslutningen som er tatt. Individuelle drøftelsesmøter med alle de ansatte skal deretter gjennomføres før en bestemmer seg for hvem som må gå.
Pensjon i et nøtteskall
Fremtidige pensjoner er plassert i rentepapirer, aksjer og sparekontoer. Garantien for arbeidstakere har vært, eksempelvis for tannleger i offentlig sektor, at uansett hva som skjer med disse papirene vil jeg få 66% av min tidligere lønn som pensjonist. Dersom det går dårlig med papirene som pengene står i, hvem skal da dekke dette? Det blir da enten staten eller arbeidsgiver. Kommuner har derfor opplevd store utgifter enkelte år.
Kombinerer man en slik ordning med yrker som har særaldersgrenser, og dermed pensjoneres tidlig, knekker man det norske samfunnet, og det blir umulig å kunne levere den velferden som loves over tid. Derfor er det utarbeidet et pensjonssystem:

Folketrygden er bærebjelken. Uavhengig av om man jobber privat eller offentlig kan man i tillegg få både tjenestepensjoner og private pensjoner.
Ytelsespensjon
- Den som ble nevnt innledningsvis
- Uforutsigbar – avhengig av børsen
Innskuddspensjon
- Putter penger inn, og får penger ut senere
- Obligatorisk tjenestepensjon – OTP
Pensjon for næringsdrivende
- Spare 7% av næringsvirksomheten i året
- Få skattefradrag på ca ⅓
IPS
- Sparing med skattefordeler
Fordelen er da at man sparer skatt, mens ulempen med skattefavoriserende spareordningene er at man låser pengene.
Etter foredraget ble en liten gruppe med til Colonialen for oksekjake brassert i mørkt øl etterfulgt av en nydelig dessert med Crêpe Suzette.


Referenter:
Victor Gérard og Anette Thorsnes