Referat 7. februar

Medlemsmøte Fredag 07. februar 2020 kl. 19:00

Sted: Radisson Blu Royal Bergen

Oppmøte: ca. 100 deltakere

Formann Eirik Torjuul Halvorsen ønsker velkommen. 

Referat fra forrige møte (07.11.19): Godkjent

Eventuelt: Ingen saker fra salen. 

Leder av fagkomiteen Siv Rosendorf Kvinnsland introduserer dagens foredragsholdere. 

Foredrag: “Den akutte pasient”

Tom Paulseth: Fra midlertidig til permanent restaurering

● Kasus med opptrekking av røtter

● Implantatkasus

● Traumekasus med reponering og fiksering

● Traumekasus med fraktur av sentralene

● Kjeveortopedisk-kasus med forflytning av lateral til sentral posisjon

● Dyp karies kasus med biodentin

● Litt om frakturer

● Restaurering ved pålimt frakturert tanndel og puttyavtrykk

● Lukking av diastema

Tom understreker med sine kasuspresentasjoner viktigheten av “riktig” akuttbehandling samt en god midlertidig løsning. Minst like viktig er behandlingsplanleggingen. Den midlertidige løsningen skal ikke bare være estetisk og funksjonell for pasienten, men den skal også legge til rette for optimale forhold for den permanente restaureringen. 

Hans Christian Sylvester-Jensen: Bløtdelsskader i ansikt

● Anamnese, høyenergi/lavenergi

● Vevstap

● Sutur (Vicryl/Vicryl Rapid)

● Brannskader

● Infeksjoner

Hans-Christian tar over og snakker om hvordan man skal håndtere både akuttfasen og den videre behandlingen for bløtdelsskader i ansikt. Først: få kontroll på sårområdet og innhente anamnese. Skadene kan ofte se verre ut enn det de er, men får man vekk blodet vil man se at det sjeldent er vevstap ved slike skader. Da blir det enkelt å rekonstruere dem, med andre ord legge tilbake vevet i sitt opprinnelige leie før man finner ut hva man vil gjøre videre. Velger man å suturere gir Hans-Christian tips om lagvis suturering. Ved å benytte resorberbar Vicryl i muskel og dypt vev, og Vicryl rapid i slimhinner og hud, kan resultatet bli veldig fint. Sårkant mot sårkant er da viktig for å unngå stygge arr. 

Infeksjoner kan oppstå etter menneskebitt, dyrebitt og en sjelden gang etter operasjoner. Blant disse er det særlig kattebitt som kan gi hissige infeksjoner og innleggelse over lengre periode. 

Pause

Arne Lund: Infraksjoner

● Introduksjon om infraksjoner

● Frakturkasus

● Generell informasjon om infraksjoner

● Symptomatisk/asymptomatisk infraksjon

● Diagnostisering (Fracfinder)

● Behandling

● Kasus

Arne Lund runder av kvelden med et opplysende foredrag om infraksjoner. Antallet tyder på å være økende og enkelte studier viser at så mye som 60% av tenner uten restaureringer har infraksjoner. Det er særlig syvere i underkjeven, seksere i overkjeven og premolarer i overkjeven som er utsatt. Pasientene kommer gjerne inn som akuttpasienter med frakturer, ising, smerte ved belastning eller andre nevrologiske smerter. 

Infraksjoner med debris i sprekkene, flere infraksjoner over kuspene, misfarging under infraksjonen eller infraksjoner som går nedover roten er alle eksempler på funn som bør behandles. Sistnevnte kan oppdages ved å føre en vanlig sonde ned i gingiva og kjenne på rotoverflaten. Slike infraksjoner har dårlig prognose. De andre eksemplene kan fint behandles med kuspedekke, fremfor krone, for å stabilisere tannen. Dermed kan pasient både bli kvitt akutte smerter samtidig som man hindrer infraksjonene fra å vandre videre. Å skille mellom hvilke infraksjoner som krever behandling, og hvilke som skal observeres er ofte utfordrende. Derfor er det viktig med god pasientinformasjon før et eventuelt inngrep. 

Siv Rosendorf Kvinnsland takker for foredragsholderne samt for godt oppmøte. 

Etter foredragene ble det servert fantastisk middag etterfulgt av dessert og kaffe. 

Referenter: Victor Gerard og Anette Thorsnes

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s