Formann har ordet – Mars 19

Kjære kollega

Vi er inne i vårens første måned, selv om gradestokken klamrer seg fast til vinterkulden. BTF har servert 2 møter siden sist.

På medlemsmøtet i februar ble det en god debatt etter forelesningen om etikk og kosmetikk. Foreleserne, begge leger, presenterte historien og utviklingen av kosmetikk innen medisinen. Dette ble innledningen til debatten med medlemmene i salen. Å sette en absolutt grense mellom medisin og estetikk er nok vanskelig, om ikke umulig. Og det er definitivt en gråsone. Det som jeg savner i denne debatten er den psykososiale faktoren. Estetikk/kosmetikk kan være svært viktig for enkeltindividet. Hvordan skal vi som behandlere forholde oss til det? Det er i hvert fall viktige er at studentene får en god balast med seg fra universitetet på hva som er god behandling, lege artis. Den skal sitte i ryggmargen!

Det andre møtet i februar var i regi av Privat sektor. Carl Christian Blich har lang erfaring som tannlege og foreningsmann. Han så inn i glasskulen og kastet inn en noen brannfakler. Vi blir for mange tannleger og for få tenner å behandle. Blich mener vi utdanner for mange tannleger og spesialister i forhold til behovet. Dessverre måtte både Blich og styret i Privat sektor dra like etter møtet. En diskusjon rundt tema hadde vært interessant, men dessverre ble det ikke denne gang.

Flere av oss har blitt kontaktet av representant for tannhelseforsikringer den siste tiden. NTF og BTF stiller seg kritisk til slike forsikringer av flere grunner: forsikringsvilkår, konkurranserettslige forhold, markedsføringen og om pasienten i det hele tatt har behov for den. Jeg vil oppfordre våre medlemmer til å lese disse betraktninger her:
http://www.tannlegeforeningen.no/Profesjon-og-fag/NTF-kritiske-til-tannhelseforsikring.aspx
Velger du som tannlege å gå inn i en slik godkjenningsordning, så går du også god for den.

Førstkommende fredag er det duket for nok et møte. En av våre største kapasiteter innen odontologisk søvnmedisin, Anders Johansen skal snakke om TMD, bittskinner, og selvfølgelig litt søvn. Vi håper å se mange av dere på middagen etterpå.

Vi sees!

Eirik Torjuul Halvorsen

Formann BTF