Formann har ordet – Februar 2019

Formann har ordet

Godt nyttår kjære medlem.

Vel blåst! Vestlandsmøtet 2019 ble en suksess med rekorddeltakelse! Vi har mottatt mange tilbakemeldinger, overveldende mange positive – veldig hyggelig! Noen ønsker om forbedringer og endringer har vi også fått, og de tar vi selvfølgelig med oss for å lage et enda bedre arrangement neste år. Festaften i år føler jeg vi traff innertieren. Lokalet på nye Hotell Norge var en perfekt setting med flere avdelinger alt etter ønsker, humør og tilstand til festdeltakerne. Takk til alle i styret, fagkomitéen og festkomitéen som bidro til denne suksessen!

2019 er valgår i NTF, og det er til høsten duket for nok et representantskap. Her har vi mulighet for å påvirke NTFs planer og strategier de neste to årene. Jeg håper dette vekker interessen blant våre medlemmer til å stille til valg og at vi kan få våre kandidater både gjenvalgt, og valgt nye kandidater til verv i NTF.

Vi har store tunge oppgaver foran oss i nær fremtid. Blankholmutvalget har nettopp levert sin rapport som sannsynligvis vil danne grunnlaget for en gjennomgang av refusjonsordningen. I mellomtiden ser vi nok en gang at regjeringen nedprioriterer pasientene i sitt forslag til statsbudsjett. Kutt og fjerning av takster og unnlatelse i å øke takster i henhold til den årlig prisindeks er begynt å bli en selvfølge fra den kanten, men vi må aldri stoppe vårt press overfor politikere for å snu trenden med at staten flytter penger fra stønader til ulike andre tiltak i tannhelsetjenesten. Et velfungerende refusjonssystem bygd opp over flere år er i ferd med å undermineres og plukkes fra hverandre bit for bit. En solid faglige vurderinger og evalueringer i forkant av endringene er fraværende.

En evaluering av alle disse tiltakene er absolutt på tide. Hva har kommet pasienten til gode? Har det gitt den kompetanseheving for tannhelsepersonellet de lovte, og ikke minst: den geografisk spredning av spesialisttjenestene? Jeg kan love at BTF vil være en sterk pådriver for dette arbeidet, og det er med glede å se at dette er ett av tiltakene i den nye regjeringsplattformen som ble presentert den 17. januar.

Medlemsmøtet i februar byr på forelesere utenbys fra. I NTF er man svært opptatt av at tannhelsetjenesten er en del av helsetjenesten, og at tannleger er helsearbeidere. Likevel vet vi at mange av oss arbeider i krysningsfeltet mellom behandling som i varierende grad handler om helse og estetikk – men også til en viss grad om kosmetisk behandling. Må og bør vi utføre behandling på pasienter selv om det ikke er helserelatert – men fordi det faktisk er mulig, og pasienten ønsker det? Eller bør vi som helsearbeidere holde den faglige og etiske fanen høyt nok til å si nei til behandling som ikke har som mål å gi pasienten helsehjelp? Fjerner vi oss fra helsegjerningen dersom vi tilbyr slik behandling? Og bør vi egentlig bruke tiden vår på dette, etter å ha gjennomført en lang og kostbar utdanning? Dette er tema for møtet, og vi håper vi kan få en debatt!

BTF forsøker hele tiden å variere litt på forelesere, tema mm. Dette for å skape en god bredde i tilbudet vårt. Vi er så heldig å ha mange gode forelesere fra vårt eget fakultet, men vi er samtidig bevisst på at disse ikke må «brukes opp».

Det har de senere år dessverre vært en fallende interesse for middagen etter medlemsmøtene. Vi har fått litt innspill fra enkeltmedlemmer, og det har vær en del forskjellige grunner for å sløyfe middagen. For meg har dette vært en viktig sosial møteplass hvor man kan bli kjent med kolleger og prate litt løst og fast om både fag og hverdag. Det er derfor trist at det er så få som nå melder seg på middagen. Som en konsekvens av dette har vi på siste styremøtet diskutert og kommet frem til en endring av den sosiale rammen rundt møtet som vi håper å kunne presentere på aprilmøtet. Men for de to forestående møtene så er det den tradisjonelle middagen som gjelder. Jeg håper så mange som mulig melder seg på den.

2019 byr på flere spennende medlemsmøter. Vi i BTF gleder oss til å levere møter med godt faglig og sosialt innhold.

Vel møtt!

Eirik Torjuul Halvorsen

Formann BTF

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s