Vestlandsmøtet 2019

Tiden var kommet for det 79. Vestlandsmøte og med familiære omgivelser i Grieghallen lå alt til rette for en fin helg med sosialt samvær og faglig input.

Harald Nesse
Ung Harald Nesse

På torsdagen holdt Harald Nesse og Sigbjørn Løes kurs parallelt på for- og ettermiddagen slik at det var mulig å få med seg begge kursene. Det ble forelest om temaene: ”kombinasjonsprotetikk ispedd litt anna protetikk” og ”oral kirurgi og medisin i allmennpraksis – vidvinkel gir alltid best dybdeskarphet” av respektive forelesere. Nesse konkluderte med at kombinasjonsprotetikk fortsatt er relevant den dag i dag da implantat ikke egner seg for alle pasienter eller for alle bruksområder. Det var lærerike kasuistikker og gode tips til både enkle og vanskelige protetiske problemstillinger.

Sigbjørn Løes

Løes lå vekt på viktigheten av å se litt forbi det aktuelle området  i munnhulen som behandles, og påpekte sammenheng med omkringliggende vev og kroppen som helhet.  Det er mye tannleger kan oppdage på et tidlig stadium, om man vet hva man skal se etter. Også her ble det vist spennende kasus og gitt gode råd, samt oppfriskning av hvordan man tar biopsier med en klar oppfordring til allmenntannleger om å ta flere biopsier.

Grunnet sykdom hadde Pietro Venezia ikke anledning til å holde sitt planlagte kurs om helproteser og forelesning om rehabilitation of the totally edentulous patient with digital tools.

Tomine Mikkeline Eide

Fredagen startet tradisjon tro med et kulturelt innslag, og med klokkeklar stemme og tidløse melodier satte Tomine Mikkeline Eide standarden for møtet særdeles høyt. Formann i BTF, Eirik Torjuul Halvorsen, ønsket velkommen og erklærte Vestlandsmøtet offisielt for åpnet, etterfulgt av president i NTF, Camilla Hansen Steinum.

Eirik Torjuul Halvorsen
Camilla Hansen Steinum
Steinar Madsen

Deretter tok Steinar Madsen for seg helsevesenets fremskritt og fremtidige utfordringer i form av finansiering av velferdssamfunnet, økt levealder og andre utfordringer man vil møte på. Daniel Wismeijer fra universitetet i Nijmegen holdt forelesningen; ”The full digital workflow: a time changer in dentistry”, og Kjetil Reppen og Harald Gjengedal diskuterte om overbehandling er et problem.

Daniel Wismeijer
Harald Gjengedal og Kjetil Reppen

Etter to dager med faglig påfyll, fine utstillinger og sosialt hygge, var det tid for festaften, som endelig var tilbake på nyoppussede Hotell Norge. I feiende flotte lokaler sørget konferansier, skuespiller og komiker, Eirik del Barco Soleglad, for god latter i hele salen. Maten var komponert av Ørjan Johannessen, vinner av Bocuse d´Or, som serverte en lekker tre-retters middag. Coverbandet The Bruuds stod for kveldens musikk, og med kjente slagere fikk mange av BTFs medlemmer og ledsagere benyttet dansefoten.

Lørdags formiddag var det igjen duket for nye forelesninger, denne gang med professor Paul Lambrechts og hans forelesning om iatrogene skader på endodontiet, etterfulgt av Sigbjørn Løes forelesning om blodfortynnende, benmodulerende og immundempende medikamenter. Vestlandsmøtet ble også i år avsluttet med en gjennomgang av endringer og bruk av HELFO-takstene ved rådgivende overtannlege i HELFO, Sissel Heggdalsvik.

Paul Lambrechts
Sigbjørn Løes
Sissel Heggdalsvik

Vestlandsmøtet 2019 ble en stor suksess, og all heder og ære gis til styret i BTF, og særlig fagkomiteen og festkomiteen har gjort en bemerkelsesverdig innsats.

Som referenter, takker vi herved for spennende faglige forelesninger og hyggelige, sosiale stunder. 

Ønsker Anette Aasgaard og Vegard Hauge Svartveit lykke til som nye referenter for BTF.

Avtroppende BTF-referenter;

Henrik Blengsli og Vivian Haaberg